Ανακοίνωση για τους εμβολιασμούς και τις διαθεσιμότητες

Συναδέλφισσες/ Συνάδελφοι

    Το τελευταίο διάστημα ζούμε στους Δήμους την αποθέωση του ιδεολογήματος της «ατομικής ευθύνης». Δεκάδες συνάδελφοι μπαίνουν ή πρόκειται να μπουν σε υποχρεωτική διαθεσιμότητα, άνευ αποδοχών, επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί.

    Η Κυβέρνηση, με “συμπαραστάτη” τις περισσότερες διοικήσεις των δήμων, πετώντας το μπαλάκι στους εργαζόμενους, μέσω της «ατομικής ευθύνης», προσπαθούν να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες.

    Συνάδελφοι

    Η κυβέρνηση και οι Διοικήσεις των Δήμων που τώρα δήθεν κόπτονται για την υπεράσπιση της υγείας, ήταν απέναντι μας όταν διεκδικούσαμε μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μέσα ατομικής προστασίας, επαναλαμβανόμενα και δωρεάν τεστ για όλους τους εργαζόμενους ώστε να γίνεται έγκαιρη πρόληψη και ιχνηλάτηση. Αντίθετα ακολουθούσαν τα διάφορα ελλιπή πρωτόκολλα “λάστιχο”, με απουσία ελέγχων στους χώρους δουλειάς, βάζοντας σε κίνδυνο εργαζόμενους, για να αποφύγουν το κόστος των μέτρων προστασίας.  

    Το σωματείο μας ταυτόχρονα με την πάλη για την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων, πρωτοστάτησε στην ενημέρωση των συναδέλφων για την ανάγκη του εμβολιασμού. Ακριβώς γιατί θέλουμε να είμαστε υγιείς και δυνατοί στον αγώνα για τη ζωή και τα δικαιώματα μας. Ακριβώς επειδή τα εμβόλια αποτελούν επιστημονική απάντηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όπλο στα χέρια της ανθρωπότητας και όχι εργαλείο για τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων. Οι συνεχείς παλινωδίες της κυβερνητικής πολιτικής  γεννούν τον φόβο και κάποιες φορές και τον  ανορθολογισμό.

    Τώρα η κυβέρνηση, μπροστά στο νέο κύμα της πανδημίας, επιχειρεί ξανά να μεταθέσει την ευθύνη στους εργαζόμενους, στον λαό. Την ίδια ώρα που συνεχίζει να μην παίρνει μέτρα προστασίας και πρόληψης προχωρά ακόμα παραπέρα και απαλλάσσει τους εργοδότες από το κόστος αποδίδοντας και αυτήν την ευθύνη αποκλειστικά στους εργαζόμενους.

    Ξαφνικά λοιπόν βρέθηκε ο φταίχτης.

    Δεν είναι ούτε οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, ούτε η ελλιπής, ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών και ειδικά των εργαζόμενων σ’ αυτές τις δομές. Δεκάδες εκατομμύρια έλαβαν για την αντιμετώπιση του COVID, όμως δεν υπάρχει κανένας Δήμος που να έχει υλοποιήσει εξειδικευμένη εξατομικευμένη ενημέρωση των εργαζομένων. Πως άλλωστε όταν δεν υπάρχουν σε πολλούς απ’ αυτούς ακόμα και γιατροί εργασίας, ενώ όπου υπάρχουν έρχονται για μερικές ώρες το μήνα..

    Συναδελφισσες & συνάδελφοι

    Σκοπό έχουν να μετατρέψουν το εμβόλιο από ένα όπλο ενάντια στην πανδημία σε εργαλείο για την επίσπευση αντεργατικών ανατροπών (μείωση «μισθολογικού κόστους», διεύρυνση «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων, απολύσεις, αποθέωση της ατομικής ευθύνης). Στο όνομα δυσκολιών στη λειτουργία διαφόρων υπηρεσιών και μονάδων, εξαιτίας της παραπέρα έλλειψης προσωπικού που θα προκαλούν οι διαθεσιμότητες, ανοίγει ο δρόμος για νέες εκχωρήσεις δημοτικών αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες.

    Την ώρα που οι δομές, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν τη φροντίδα των πιο ευάλωτων λαϊκών στρωμάτων, είναι χρόνια υποστελεχωμένες, είναι εγκληματικό να γίνονται διαθεσιμότητες με τέτοια ευκολία, δίχως να έχει προηγηθεί ουσιαστική ενημέρωση σε κάθε χώρο δουλειάς. 

    Λέμε ΝΑΙ στον μαζικό καθολικό εμβολιασμό, με στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων, των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό.

    Λέμε ΝΑΙ στη συνεχή ενημέρωση των εργαζόμενων για να καταπολεμηθούν διάφορες αντιεπιστημονικές, σκοταδιστικές θεωρίες, με πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, με αξιοποίηση όλων των ασφαλών εμβολίων και φαρμάκων.

    Λέμε ΟΧΙ στον «κοινωνικό αυτοματισμό» και τη στοχοποίηση εργαζομένων.

    Λέμε ΌΧΙ στα σχέδια Κυβέρνησης και Δημάρχων για απολύσεις και παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις.

    Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τις Διοικήσεις των Δήμων να πάρουν τώρα όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Καλούμε τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στο σωματείο.

Δεν θα ανεχθούμε καμία επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα, καμία αναστολή, καμία απόλυση.

Previous Post
Next Post