50η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΊΟΥ

Θεσσαλονίκη  14/11/2023

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι,

Το σωματείο μας χαιρετίζει και τιμά την 50η επέτειο από τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείο, του Νοέμβρη του 1973. 

50 χρόνια μετά, τα συνθήματα «Ψωμί-παιδεία-ελευθερία», «Έξω οι ΗΠΑ – έξω το ΝΑΤΟ» παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα, γιατί παραμένει επίκαιρος ο αγώνας ενάντια στους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που συνθλίβει τα δικαιώματα και τις ζωές του λαού και της νέας γενιάς.

Ιδιαίτερα φέτος, που η 50ή επέτειος του ηρωικού ξεσηκωμού συμπίπτει με τη σφαγή στην Παλαιστίνη από το Ισραήλ και τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς συμμάχους του, και όλη η περιοχή μας απειλείται από μια γενικότερη πολεμική ανάφλεξη!

Σε αυτές τις συνθήκες γίνεται επιτακτικό το αίτημα για απεµπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο, για να σταματήσει εδώ και τώρα η σφαγή του λαού της Παλαιστίνης, να σταματήσει η παροχή «γη και ύδωρ» στους εκμεταλλευτές μας και στις πολεμικές μηχανές τους, που μετατρέπουν τις υποδομές της χώρας, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια σε “ορμητήρια πολέμου” και πιθανούς “στόχους” αντιποίνων σε περίπτωση γενίκευσης του πολέμου.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους λαούς όλου του κόσμου, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό. Δυναμώνουμε τον αγώνα για τη φιλία, την αλληλεγγύη και την ειρήνη των λαών, ενάντια στον εθνικισμό, τον φασισμό και το σύστημα που τα γεννά. 

Το «Πολυτεχνείο» μας καλεί να μείνουμε ανυπότακτοι, να διαδηλώσουμε ενάντια σε κάθε πόλεμο, απέναντι στα ιμπεριαλιστικά μπλοκ ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ-ΡΩΣΙΑ που δολοφονούν αμάχους, σπέρνουν προσφυγιά και σκορπούν φτώχεια και πείνα σε πολλές γωνιές του πλανήτη.

Ο Νοέµβρης δείχνει πως στα “σκοτάδια” αυτού του βάρβαρου συστήματος υπάρχει το “φως” που θα τα συντρίψει!

Τον Νοέµβρη του 1973 «μίλησε ο λαός»! Ο λαός και η νεολαία έγιναν πρωταγωνιστές των εξελίξεων και έδειξαν τη δύναμή τους κόντρα σε έναν ισχυρό αντίπαλο, τη Χούντα των συνταγµαταρχών, τις διεθνείς και εγχώριες συμμαχίες της, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι,

απέναντι σ΄ένα σύστημα που σαπίζει και δείχνει με τραγικό τρόπο τα απάνθρωπα όρια του, απέναντι στην πολιτική που σπέρνει πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά, μοναδική διέξοδος είναι η συλλογική δράση, η οργάνωση μας, ο αγώνας για τις σύγχρονες ανάγκες μας, για δουλειά με δικαιώματα, για τη ζωή που μας αξίζει, για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας.

Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τις πενιχρές αυξήσεις, με καλάθια της ντροπής, με Voucher και Pass, με αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης μέχρι τα 74, με καταστρατήγηση της πενθήμερης εργασίας, με διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με ποινικοποίησης της απεργίας.

Οι μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων μηνών απέδειξαν ότι ο λαός μπορεί να έρθει στο προσκήνιο. Η μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων δείχνει το δρόμο της σύγκρουσης, στον διεκδικητικό αγώνα για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, για συλλογικές συμβάσεις, για φτηνό ρεύμα και τρόφιμα.

Έτσι τιμάμε εμείς τους νεκρούς της αντιδικτατορικής πάλης και τους αγώνες τους.

Τα μεγάλα συλλαλητήρια αλληλεγγύης για το Παλαιστινιακό λαό να έχουν συνέχεια στις 17 Νοέμβρη!

Το αγωνιστικό μας ραντεβού στις 17:00

μπροστά στην Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.

Previous Post
Next Post