ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Προσχολική αγωγή δικαίωμα και ανάγκη των παιδιών

Ευχόμαστε καλή χρονιά σε όλους τους εργαζόμενους, τους γονείς, και τα παιδιά.

Μια ακόμα σχολική χρονιά ξεκινάει γεμάτη όνειρα, ελπίδες, παιδικά χαμόγελα, μέσα όμως σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, με χιλιάδες προβλήματα. Με χιλιάδες κατοικίες, περιουσίες και στρέμματα παρθένου δάσους καμένα, αφημένα στο έλεος των πυρκαγιών, των καταπατητών, των κάθε λογής “κορακιών”, που ονειρεύονται “πράσινες δουλειές” και κέρδη, πάνω στον ανθρώπινο πόνο και τη δυστυχία. Ταυτόχρονα,  το 4ο κύμα της πανδημίας καλπάζει, εξαιτίας της επιμονής της κυβέρνησης να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπισή της. Εξαιτίας της συνειδητής επιλογής της να συμμορφώνεται με αυτά που ζητάει η “αγορά”, οι μεγάλες επιχειρήσεις, όπως π. χ. στον Τουρισμό, γεγονός που οδηγεί και φέτος, όπως και πέρσι, σε αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων

Ανύπαρκτα μέτρα προστασίας από την πανδημία, χιλιάδες οι συμβασιούχοι συνάδελφοι, τεράστια τα ακάλυπτα κενά, χιλιάδες παιδιά δεν θα διαβούν και φέτος την πόρτα του παιδικού σταθμού, αυτή είναι η εικόνα και στο χώρο των Παιδικών Σταθμών. Κατά τα άλλα η κυβέρνηση εκφράζει την αγάπη της για το παιδί εκπονώντας αναλυτικά προγράμματα, χωρίς, όμως, να διαθέσει ένα ευρώ παραπάνω!

Ακόμα, και το κρίσιμο ζήτημα του εμβολιασμού που αποτελεί βασικό όπλο για την προστασία της υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση το μετατρέπει σε μέσο εκβιασμού και διαίρεσης. Τασσόμαστε ξεκάθαρα υπέρ του μαζικού εμβολιασμού, απαιτούμε από την κυβέρνηση  να πάρει επί της ουσίας μέτρα ενημέρωσης των εργαζομένων. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων, διώξεις, απολύσεις συναδέλφων.

Την ώρα που η υποχρηματοδότηση της προσχολικής αγωγής εντείνεται και σε πολλούς Παιδικούς Σταθμούς η λίστα με τα είδη που έχουν να αγοράσουν οι γονείς είναι καθιερωμένη, η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας ότι άφησε στη μέση ο ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθώντας πιστά τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. σχεδιάζει προγράμματα όπως τις «Νταντάδες της γειτονιάς», το οποίο προκειμένου να αποδεσμεύσει μητέρες από τη φροντίδα των μικρών παιδιών για να επιστρέψουν στη δουλειά, προωθεί μια ακόμα υποβαθμισμένη υπηρεσία «φύλαξης» βρεφών και νηπίων, σε πιστοποιημένους χώρους, εργασιακούς ή ιδιωτικούς. Υποκαθιστούν την αναγκαία επιστημονικά οργανωμένη κοινωνική αγωγή μέσα από σύγχρονους παιδικούς σταθμούς, από χώρους φύλαξης, και τους αναγκαίους εργαζόμενους, με πλήρη δικαιώματα, σε υποαπασχολούμενους, με πιστοποιητικό επάρκειας.

Τόσο “σύγχρονα” όπλα, για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και τους εργαζόμενους,  έχει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις στην φαρέτρα τους!!

Ταυτόχρονα, από το “επιστημονικό” πρόγραμμα που εκπόνησαν προκύπτει ότι η μεγαλύτερη αγωνία τους είναι η αγωγή να καλύπτεται με όρους επένδυσης και η λειτουργία των παιδικών δομών να συγχρονιστεί περισσότερο με τις ανάγκες των επιχειρήσεων παρά με τις ανάγκες των παιδιών και των γονιών τους. Έτσι, αντί να μειώνεται το ωράριο των εργαζόμενων γονέων ώστε να περνάνε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους, αυξάνεται το ωράριο “εργασίας” βρεφών και παιδιών για  να είναι οι γονείς τους διαθέσιμοι για όσο τους χρειάζονται οι επιχειρήσεις!!

Όμως η προσχολική αγωγή και φροντίδα των παιδιών μας είναι αναγκαία για τη ζωή τους, για την σωματική, νοητική, συναισθηματική, κοινωνική ανάπτυξή τους. Δεν μπαίνει στη ζυγαριά του κόστους για το κράτους και του οφέλους που θα φέρει στις επιχειρήσεις.

Καλούμε τους εργαζόμενους στους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, να αγωνιστούν μαζί με τους γονείς για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των παιδιών

Απαιτούμε:

  • Να εξασφαλίζεται από το κράτος για όλα τα παιδιά μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν, χωρίς την αγωνία για το πότε και εάν θα πάρουν το voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις. Παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, τόσα όσα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στο χώρο. Να μη γίνει καμία απόλυση. Προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού, ειδικού επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι).
  • Μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών, ως ένα ελάχιστο μέτρο απέναντι στην πανδημία ( αλλά και μετά από αυτή) και δημιουργία ολιγομελών ομάδων για την αποφυγή συγχρωτισμού στην τάξη, το παιχνίδι, τη σίτιση, τον ύπνο και τις δραστηριότητες στην αυλή.
  • Τακτικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ, ιχνηλάτηση για όλους, άμεση ιατρική αντιμετώπιση εφόσον υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα. Όλα αυτά στην ευθύνη σχολιατρικής υπηρεσίας, διασυνδεδεμένης με το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας. Επαρκή μέσα ατομικής προστασίας.
  • Κτήρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.
  • Η σίτιση να γίνεται με ευθύνη του κράτους, για όλα τα παιδιά, με το αναγκαίο προσωπικό, με ποιότητα και επάρκεια.
  • Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους.

Θεσσαλονίκη 3/9/21

Από το ΔΣ

Previous Post
Next Post