Η ποινικοποίηση των αγώνων συνεχίζεται…

Τη Δευτέρα 15/06/2020 καλούνται ως κατηγορούμενες στο μονομελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας. Το «αδίκημα» που τους καταλογίζεται είναι ότι δεν μερίμνησαν για την αποκομιδή των απορριμμάτων στις 26 και 27/06/2017 με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο.

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, εκείνο το διήμερο, το σωματείο μας είχε προκηρύξει 48ωρη απεργία καθώς με απόφαση της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απολύονταν συνάδελφοι στην καθαριότητα που εργάζονταν με συνεχείς συμβάσεις για πάνω από τρία χρόνια. Η απεργία αυτή βασιζόταν στην απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία είχε εξαγγείλει στάση εργασίας και έδινε τη δυνατότητα στα πρωτοβάθμια σωματεία να προσαρμόσουν τη θέση τους ώστε να εξαγγείλουν απεργία.

Από τον δήμο Θεσσαλονίκης απολύονταν 750 συνάδελφοι και συνολικά 1200 από τους Δήμους του Νομού Θεσσαλονίκης, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν μέλη του σωματείου μας, πράγμα που σημαίνει ότι  η προκήρυξη της απεργίας ήταν μονόδρομος για εμάς. Παράλληλα με την απεργία, υπήρξε προσωπικό ασφαλείας στον τομέα της καθαριότητας όπως προβλέπεται από τον κάθε Δήμο.

Επί της ουσίας, για εμάς ως σωματείο, οι κατηγορίες που αποδίδονται στην πρόεδρο και την αντιπρόεδρό μας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο περιστολής των εργατικών δικαιωμάτων και της συνδικαλιστικής δράσης. Ήδη με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, λόγω της πανδημίας, η κυβέρνηση πατώντας πάνω στους νόμους προηγούμενων κυβερνήσεων, ανασύρει ο,τι πιο αντεργατικό με στόχο την παραπέρα συρρίκνωση των εργατικών κατακτήσεων.

Καταδικάζουμε με κάθε τρόπο την ποινικοποίηση των αγώνων και τονίζουμε ότι θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή με στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καλούμε τα σωματεία εργαζομένων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα να καταγγείλουν την προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων και να εκδηλώσουν με κάθε τρόπο και μορφή την αλληλεγγύη και την συμπαράστασης τους στους διωκόμενους συναδέλφους

Previous Post
Next Post