Στάση εργασίας στις 18 Φλεβάρη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΕ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ 18/2 ΣΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 7:00-11:00
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ 9:00 ΣΤΟ ΥΜΑΘ

    Εδώ και μέρες διαβάζουμε για το πόρισμα της “ανεξάρτητης” επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών που συγκροτήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και  συνεχίζει επί ΝΔ, με σκοπό να εφαρμόσει μνημονιακή δέσμευση, για “εξορθολογισμό” των ΒΑΕ. 

    Είναι τόσο «επιστημονικό» που δεν στηρίζεται σε καμία Μελέτη Επαγγελματικού Κινδύνου,  παρά μόνο έρχεται να καλύψει μνημονιακές δεσμεύσεις των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Που μπορεί να κοκορομαχούν, όπως στην πρόσφατη πρόταση μομφής, αλλά πνέουν σε απόλυτη σύμπνοια όταν είναι να  τσακίσουν εργατικά δικαιώματα.. οι νόμοι Αχτσίογλου – Βούτση για τον κατώτατο, Αχτσίογλου – Χατζηδάκη για το δικαίωμα στην απεργία, Βούτση – Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό κ.α.

    Τα στοιχεία σοκάρουν: από τους 91.727 νυν δικαιούχους της κατηγ. Α (150€) θα απομείνουν μόνο 61.338 δικαιούχοι (μείωση κατά 33,13%). Καταργείται δηλαδή πλήρως το επίδομα σε 10.049(!!) δικαιούχους, ενώ στους υπόλοιπους 28.351 περικόπτεται καθώς υποβαθμίζονται στην κατηγ. Β ή Γ.

    Η ποσοστιαία μείωση των δικαιούχων της κατηγ. Α. ταυτίζεται με τους επιδιωκόμενους στόχους της επιτροπής,  τη μεσοσταθμική μείωση του ποσοστού των εργαζομένων του δημοσίου τομέα που λαμβάνουν το ανθυγιεινό επίδομα κατά 32%.

    Είναι δυνατόν ο συνάδελφος γενικών καθηκόντων να μένει εκτός όταν εξαναγκάζεται από (πολιτικούς και μη) προϊσταμένους να κάνει όλες τις εργασίες διακινδυνεύοντας την σωματική του ακεραιότητα;

    Ή να υποβιβάζεται στην κατηγ. Γ ο ΔΕ 29, Οδηγός Οχημάτων (από 150€ σε 70€), όταν τα οχήματα στους ΟΤΑ είναι «παγίδες θανάτου»;

    Ή μήπως είναι λογικό ο οικοδόμος να εντάσσεται στην κατηγ. Γ (70€), όταν ο κλάδος τους είναι πρώτος στα θανατηφόρα εργοδοτικά εγκλήματα; 

    Πως μπορεί να υποβιβάζονται στην κατηγ. Γ (70€) ο ΔΕ 30 Τεχνιτών Υδραυλικών και στην κατηγ. Β  ο ΔΕ 28 (από 150€ σε 100€) Χειριστής Μηχ. Έργου; 

    Δυστυχώς συνάδελφοι τα παραδείγματα είναι πολλά.

    Άλλο ένα παράδειγμα οι σχολικές καθαρίστριες που καθημερινά προσπαθούν να διατηρούν τα σχολεία καθαρά. Το πόρισμα προβλέπει για τους συναδέλφους αυτούς, την περικοπή του επιδόματος στα 70€, από 150€ που είναι σήμερα. 

    Σήμερα που η ακρίβεια τσακίζει τους ήδη τσακισμένους μισθούς, που η θέρμανση είναι πολυτέλεια σε δεκάδες λαϊκά νοικοκυριά, κάθε σκέψη για μείωση ή περικοπή είναι απαράδεκτη. 

    Είναι ώρα λοιπόν να βγάλουμε το δικό μας πόρισμα, που στηρίζεται στην πραγματικότητα και σε αντικειμενικά γεγονότα όπως:

    Τα δεκάδες εργοδοτικά εγκλήματα που άφησαν πίσω τους δεκάδες σακατεμένους συναδέλφους.

    Τα κακοσυντηρημένα μέσα εργασίας

    Τα ελλιπή και κακής ποιότητας ΜΑΠ που δίνουν (αν και όταν) 

    Τις ελλείψεις γιατρών και τεχνικών ασφαλείας κ.α.

    Στο δικό μας πόρισμα δεν χωρούν μνημονιακές δεσμεύσεις αλλά μια σκληρή πραγματικότητα που λέει ότι το επίδομα των ΒΑΕ είναι στην πραγματικότητα επίδομα θανάτου.

    Στο δικό μας πόρισμα προβλέπεται:

  • Καμιά περικοπή ανθυγιεινού επιδόματος, για κανέναν κλάδο, για κανέναν εργαζόμενο. 
  • Κανένας εργαζόμενος να μην απενταχθεί. Καμιά υποβάθμιση σε κατηγορία. Καμιά μείωση μισθού.
  • Να ενταχθούν στους δικαιούχους του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, που εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες και χώρους.
  • Να αυξηθούν τα χορηγούμενα επιδόματα. Δεν δεχόμαστε οι μισθοί, τα μεροκάματα και οι συντάξεις να μπαίνουν στη μέγγενη των δημοσιονομικών δεδομένων και της «αντοχής» της οικονομίας, που αντέχει μόνο τα κέρδη και τα προνόμια των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Να γίνουν προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας. Να γίνουν Μελέτες Επαγγελματικού Κινδύνου για κάθε θέση και χώρο εργασίας. 
  • Να χορηγούνται σε όλους τους εργαζόμενους τα ΜΑΠ, που χρειάζονται.

Συμμετέχουμε μαζικά στην στάση εργασίας (από ώρα 7:00 έως 11:00)  την Παρασκευή 18 Φλεβάρη και στην κινητοποίηση στις 9;00πμ στο ΥΜΑΘ

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Από το Δ.Σ.

Previous Post
Next Post