ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Κινητοποίηση για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά 

Μαχητική κινητοποίηση για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά πραγματοποίησαν το πρωί οι σχολικές καθαρίστριες του Δήμου Καλαμαριάς, απαιτώντας από τη διοίκηση να μην εφαρμόσει την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών που μοιράζει τις ώρες εργασίας και τους μισθούς πείνας σε περισσότερους εξαθλιωμένους.

Η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε μπροστά στο δημαρχείο, οργανώθηκε από το Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Καλαμαριάς, μετά από παρέμβαση της ΔΑΣ και συμμετείχαν σχεδόν καθολικά οι σχολικοί καθαριστές. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Θεσσαλονίκης, εκπρόσωπος της Β’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που από τις 18/8 έχει καταθέσει αίτημα προς τη διοίκηση να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του Κόμματος στον αγώνα των σχολικών καθαριστών για μόνιμη και σταθερή εργασία, για μαζικές προσλήψεις προσωπικού με βάση τις ανάγκες.

Η διοίκηση του Δήμου Καλαμαριάς πέρσι απασχόλησε περίπου 70 εργαζόμενες πλήρους ωραρίου και ελάχιστες ακόμη με σύμβαση έργου. Φέτος επέλεξε να επιβάλει στην πλειοψηφία των εργαζομένων ωράριο 5,5 ωρών. Έτσι ανακοίνωσε ότι θα εργαστούν συνολικά 100 καθαρίστριες (22 με 6,5 ώρες απασχόληση, 70 με 5,5 ώρες και 8 με 5 ώρες). Για την κάλυψη των επιπλέον εξόδων, πέραν των όσων έχει εγκρίνει το ΥΠΕΣ, ο δήμος αποφάσισε χρηματοδότηση από ίδιους πόρους, φορτώνοντας ουσιαστικά μέρος της δαπάνης καθαριότητας στους δημότες.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με το δήμαρχο και τον κάλεσε να προχωρήσει στην πρόσληψη των καθαριστριών με πλήρες ωράριο διεκδικώντας επιπλέον κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών καθαριότητας των σχολείων που όχι μόνο δεν είναι πρόσκαιρες αλλά χρόνο με το χρόνο αυξάνονται. Επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν θα σταματήσουν τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή εργασία.

Ο δήμαρχος, μετακυλίοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση, αναγνώρισε την αναγκαιότητα τροποποίησης της συγκεκριμένης εγκυκλίου και συμφώνησε πως χρειάζεται αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, αύξηση του αριθμού των εργαζομένων καθαριότητας και συμβάσεις εργασίας πλήρους ωραρίου.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ ν.Θεσσαλονίκης (10/8/2021)

Συναδέλφισσες/ συνάδελφοι

H κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι προχώρησε σε μια ακόμη αντεργατική ρύθμιση. Αυτή τη φορά εις βάρος των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών. Με εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών στις 30 Ιούλη καθορίζει το μέγιστο αριθμό εργαζομένων και το μέγιστο αριθμό ημερήσιων ωρών απασχόλησης για την καθαριότητα των σχολείων ανά δήμο. Νούμερα τα οποία είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες που έχουν τα σχολεία και ειδικά στην παρούσα φάση έξαρσης της πανδημίας. Ουσιαστικά, ανοίγει τον δρόμο για την παραπέρα ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, την μείωση των μισθών, την αύξηση του ποσοστού της μερικής απασχόλησης.

Όσο και να προσπαθεί να τα παρουσιάσει αλλιώς η κυβέρνηση, επιδεινώνει τους όρους εργασίας των σχολικών καθαριστριών και κατ’ επέκταση την επαρκή καθαριότητα των σχολικών δομών. Παράλληλα, «πετάει το μπαλάκι» στους δήμους, ώστε αν θέλουν παραπάνω προσωπικό ή πλήρη απασχόληση των εργαζομένων, να το κάνουν με δικούς τους πόρους, πέρα από την κρατική χρηματοδότηση.

Η πραγματικότητα από τις προκηρύξεις που έχουν βγει στους δήμους του Νομού μας μέχρι σήμερα, επιβεβαιώνει τους φόβους μας. Οι συμβάσεις που προκηρύσσουν είναι 5ωρες, 4ωρες, 3ωρες (Δήμοι Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Κορδελιού-Ευόσμου, Χαλκηδόνας) πατώντας στη λογική ότι «αυτά μας δίνει το κράτος, με αυτά θα τα βγάλουμε πέρα». Ενώ οι δημοτικές αρχές αναγνωρίζουν ότι δε μπορεί να υπάρχει σωστή καθαριότητα των σχολείων με αυτά τα δεδομένα, δε δίνουν φράγκο παραπάνω, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων από την εξευτελιστική κρατική χρηματοδότηση. Και βέβαια ούτε λόγος για διεκδίκηση από την πλευρά των συλλογικών οργάνων των δημάρχων για επιπλέον επιχορήγηση.

Το Σωματείο μας έχει πάγια θέση τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και στις σχολικές δομές καθώς οι ανάγκες που καλύπτουν οι συναδέλφισσες δεν είναι πρόσκαιρες άλλα ίσα ίσα αυξάνονται. Είμαστε απέναντι σε λογικές που μειώνουν το μισθό των συναδελφισσών, που οδηγούν σε απολύσεις και βλαπτικές μεταβολές των σχέσεων εργασίας τους. Δεν είμαστε σωματείο που θα πουλήσει ψεύτικες ελπίδες μόνο για να φωτογραφηθεί με παράγοντες.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή τις συναδέλφισσες στις δράσεις του Σωματείου, ξεπερνώντας  το φόβο, διεκδικώντας το δικαίωμα σε μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Δικαίωμα που τους αρνούνται όλες οι έως τώρα κυβερνήσεις.

Previous Post
Next Post