Το σωματείο μας συμμετέχει στην μεγάλη συναυλία για την μη ιδιωτικοποίηση του νερού ΤΟ ΝΕΡO ΔΕΝ ΕIΝΑΙ ΕΜΠOΡΕΥΜΑ ΕIΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚO ΑΓΑΘO

Ο λαός να υπερασπίσει το νερό και να βγάλει μπροστά τις ανάγκες του

κόντρα στην πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των λίγων!

Την ώρα που η χώρα θρηνεί τα παιδιά της από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα τρένα, την ώρα που οι επιπτώσεις των πολιτικών των ιδιωτικοποιήσεων μας δείχνουν το πιο οδυνηρό πρόσωπό τους, η κυβέρνηση εν μέσω εθνικού πένθους έφερε νομοσχέδιο για τη Ρυθμιστική Αρχή Απορριμμάτων, Ενέργειας και Υδάτων.

Κι όμως! Είναι αδίστακτοι και συνεχίζουν την ατζέντα τους απτόητοι!

Δεν έχουμε αυταπάτες! Δεν θα αφήσουν τίποτα, κανένα πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο, που δε θα επιχειρήσουν να βάλουν χέρι. Τα εργατικά σωματεία, οι σύλλογοι και οι φορείς του λαϊκού κινήματος είμαστε αποφασισμένοι για ακόμα μια μάχη. Να μην προχωρήσει το σχέδιο παραπέρα εμπορευματοποίησης του νερού, όπως συνέβη σε μια σειρά άλλους κλάδους σαν την ενέργεια, τις μεταφορές, την υγεία, την παιδεία.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός της πόλης δεν έχουμε κοντή μνήμη, δεν ξεγελιόμαστε.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να υπερασπιστούν το νερό:

Όλα εκείνα τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ  που ο ένας έπαιρνε τη σκυτάλη από τον άλλον και όλοι μαζί από το 2000 μέχρι σήμερα, έχουν υπογράψει διαδοχικά: τη μετατροπή της ΕΥΑΘ σε Ανώνυμη Εταιρία, την εισαγωγή της στο ναό του τζόγου το χρηματιστήριο, το κομμάτιασμα της, την εργολαβοποίηση λειτουργιών της και την ένταξη της στο ΤΑΙΠΕΔ και στη συνέχεια στο λεγόμενο Υπερταμείο.

Όλες εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που τώρα αντιδρούν υποκριτικά, αλλά διαχρονικά πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ, την μήτρα δηλαδή των πολιτικών ιδιωτικοποίησης του νερού, της λειτουργίας με κριτήριο την κερδοφορία και τη λογική «κόστους- οφέλους», που δεν αφήνει περιθώρια κοινωνικής τιμολογιακής πολιτικής.

– Το εχθρικό, αντιλαϊκό κράτος των λίγων, των επενδυτών και των ιδιωτών- μετόχων που έχει επανειλημμένα αποδειχτεί ανίκανο να διασφαλίσει τις ανάγκες της κοινωνίας, την ώρα που εμφανίζεται ταχύτατο, ικανότατο και αποτελεσματικό να στηρίζει τα κέρδη των λίγων,αφού και το κράτος λειτουργεί με τα ίδια ακριβώς κριτήρια της κερδοφορίας και τις ιεραρχήσεις της λεγόμενης απελευθέρωσης της αγοράς.

– Δικαστικές αποφάσεις που περιορίζονται στη μετοχική σύνθεση της ΕΥΑΘ και την απόσυρση από το Υπερταμείο. Δεν λένε κουβέντα για την ουσία, ότι δηλαδή και στο νερό αυτό που καθορίζει προτεραιότητες είναι η λειτουργία με κριτήριο τα κέρδη.Άλλωστε το σχήμα αυτό -με το δημόσιο να κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών και τη διαχείριση- δοκιμάστηκε και η ΕΥΑΘ λειτουργούσε και πάλι με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Ο αριθμός του μόνιμου προσωπικού μειωνόταν σταθερά, οι εργολάβοι έπαιρναν ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα, οι μέτοχοι τσέπωναν μερίσματα και οι λογαριασμοί για το λαό είναι κάθε χρόνο και πιο φουσκωμένοι.

Μόνο οι εργαζόμενοι και ο λαός ΜΠΟΡΟΥΝ να τους ανατρέψουν τα σχέδια και να βάλουν τις προϋποθέσεις ώστε να είναι το νερό πραγματικά κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας για τους επίδοξους επενδυτές. Να δυναμώσουν τον αγώνα τους για:

– Να αποσυρθεί νομοσχέδιο για την Ρυθμιστική Αρχή Ανακύκλωσης Ύδρευσης Ενέργειας (ΡΑΑΥΕ) με το οποίο εφαρμόζονται οι κατευθύνσεις της ΕΕ για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του νερού.

Φθηνό και ποιοτικό νερό με άμεση μείωση των τιμολογίων, κύρια σε άνεργους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Καμία διακοπή υδροδότησης σε λαϊκό σπίτι.

– Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου της κοινοτικής οδηγίας για το νερό. Να πάρουν δρόμο εδώ και τώρα όλοι οι ιδιώτες, εργολάβοι, μέτοχοι που θυσαυρίζουν στις πλάτες του λαού. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα σε καμία λειτουργία, πουθενά.

Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην ΕΥΑΘ καθώς σήμερα δεν καλύπτονται ούτε οι μισές θέσεις που προβλέπονται στο οργανόγραμμα της επιχείρησης. Όλοι οι εργαζόμενοι σε εργολαβίες, που καλύπτουν πάγιες ανάγκες, να προσληφθούν οργανικά στην ΕΥΑΘ με σταθερή εργασία και πλήρη δικαιώματα.

-Άμεση υλοποίηση των αναγκαίων τεχνικών έργων για τη βελτίωση του δικτύου και της συντήρησης χωρίς ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης.

Καλούμε όλο τα λαό της πόλης, τους εργαζόμενους μέσα από τα σωματείου τους, να πάρουν μέρος μαζικά στη συναυλία που διοργανώνει το σωματείο εργαζόμενων της ΕΥΑΘ την Κυριακή 2 Απριλίου, στις 6μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους. Να υπερασπιστούν με την πάλη τους το νερό και παράλληλα να βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες.

Οι ζωές μας δεν είναι κόστος – Οι ζωές μας έχουν αξία!

Εργατικά σωματεία, σύλλογοι και φορείς της Θεσσαλονίκης

Previous Post
Next Post