ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Πριν από λίγες μέρες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με εγκύκλιο του η οποία εκδόθηκε μετά από αίτημα του Διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας «παραγγέλλει» προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές ότι δεν θα πρέπει να συντάσσεται από την Επιθεώρηση Εργασίας έκθεση έρευνας για τα εργατικά ατυχήματα «ήσσονος σοβαρότητας». Είναι εξοργιστικό ότι για να στηρίξουν το επιχείρημά τους επικαλούνται, εκτός από το νόμο Χατζηδάκη, τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό αναγγελιών εργατικών ατυχημάτων που για το 2022 προσεγγίζει τις 14.000! Το αντικειμενικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία οι οποίοι κυριολεκτικά «πνίγονται σε έναν ωκεανό υποθέσεων» δε μπορεί να αντιμετωπιστεί με το «κουκούλωμα» των συνθηκών και αιτιών των εργατικών ατυχημάτων. Άλλωστε ένα «ήσσονος σοβαρότητας» εργατικό ατύχημα μπορεί να φανερώνει ελλείψεις στην τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγείας και να αποτελεί προάγγελο ενός πολύ πιο σοβαρού ατυχήματος, ακόμα και θανατηφόρου. Απαιτούνται άμεσα μαζικές προσλήψεις επιθεωρητών, κατάργηση του θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει την επιχειρηματική δράση των ΕΞ.Υ.Π.Π. ώστε να αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο ο Ιατρός Εργασίας και ο Τεχνικός Ασφάλειας, συγκρότηση σε όλους τους χώρους δουλειάς επιτροπών ασφάλειας και υγείας από τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων που επιτρέπουν εξοντωτικά ωράρια εργασίας, καθώς η κόπωση των εργαζομένων αντικειμενικά αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος. 

Την ίδια στιγμή που τα εργατικά ατυχήματα θερίζουν, που δεν περνά βδομάδα χωρίς να μετράμε νεκρούς και σακατεμένους στους χώρους δουλειάς, που η ανασφάλιστη και η υποδηλωμένη εργασίας είναι καθεστώς σε πολλούς κλάδους, που οι επαγγελματικές ασθένειες αποτελούν «άγνωστη λέξη», η κυβέρνηση έχει παροπλίσει εντελώς την Επιθεώρηση Εργασίας. Η δραματική υποστελέχωσή της είναι συνειδητή επιλογή. Μια χούφτα άνθρωποι στα τμήματα των μεγάλων πόλεων καλούνται να ελέγξουν χιλιάδες επιχειρήσεις ενώ αρκετά τμήματα στην επαρχία λειτουργούν μόνο με έναν υπάλληλο! Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε πλήρη ασυδοσία της εργοδοσίας αλλά και στην εργασιακή εξουθένωση των ίδιων των εργαζόμενων της Επιθεώρησης. Ακόμα και η στελέχωση των κεντρικών Υπηρεσιών της νέας Ανεξάρτητης Αρχής γίνεται σε βάρος των περιφερειακών υπηρεσιών οι οποίες αποψιλώνονται από προσωπικό.

Το Υπουργείο Εργασίας και η Επιθεώρηση αντί να διασφαλίσουν την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων, παραβιάζουν «πρώτοι και καλύτεροι» την εργατική νομοθεσία καθώς δεν διαθέτουν τεχνικό ασφάλειας ούτε ιατρό εργασίας! Επιπλέον, «κρύβουν στα συρτάρια τους» εδώ και 4 χρόνια τις εκθέσεις πεπραγμένων της Επιθεώρησης παρότι είναι υποχρεωμένοι, από το νόμο και την 81η Διεθνή Σύμβαση Εργασίας, να τις δημοσιεύουν κάθε χρόνο.

Καταγγέλλουμε στην εργατική τάξη τη μεθοδική προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση να μετατρέψει την Επιθεώρηση σε μηχανισμό που αντί να υπερασπίζεται τους εργαζόμενους θα πρέπει στην καλύτερη περίπτωση να κρατά «ίσες αποστάσεις» ή ακόμα χειρότερα να επιβάλει πρόστιμα στους ίδιους τους εργαζόμενους, όπως έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό ακριβώς σηματοδοτεί και η επιλογή της Κυβέρνησης να διορίσει ως Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής έναν άνθρωπο που έχει διατελέσει διευθυντής προσωπικού μεγάλων επιχειρήσεων σε ορισμένες από τις οποίες εφαρμόστηκαν προγράμματα «εθελουσίας εξόδου», δηλαδή απολύσεις εργαζομένων.

     Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της Επιθεώρησης Εργασίας και στα σωματεία τους στον αγώνα που δίνουν, μαζί με όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, οι οποίοι απαιτούν:

  • Μαζικές προσλήψεις Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων, Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας και διοικητικού προσωπικού.
  • Την άμεση ανάκληση των απαράδεκτων αποφάσεων του Διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας που αφορούν τις δυσμενείς μεταθέσεις προσωπικού.
  • Να διασφαλιστεί ότι οι Επιθεωρητές θα μπορούν να ασκούν απερίσπαστοι τα καθήκοντά τους χωρίς “πιέσεις”, νουθεσίες και δυσμενείς μεταθέσεις.
  • Πλήρη διερεύνηση εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών και συστηματική διενέργεια προληπτικών ελέγχων με στόχο την αποφυγή τους.
  • Άμεσο προγραμματισμό της ειδικής εκπαίδευσης επιθεωρητών για τους υπαλλήλους που δεν έχουν ακόμα αποκτήσει την ειδικότητα του Επιθεωρητή.
  • Διασφάλιση του αναγκαίου υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
  • Η Επιθεώρηση Εργασίας να λειτουργεί αναβαθμισμένη ως κρατική υπηρεσία και όχι με το μανδύα της Ανεξάρτητης Αρχής, με την εκάστοτε Κυβέρνηση να είναι υπόλογη στους εργαζόμενους για τις πράξεις και τις παραλείψεις της.
Previous Post
Next Post