Ανακοίνωση για τον θάνατο εργάτη στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη

Θεσσαλονίκη  30/5/2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Καταγγέλλουμε το νέο εργοδοτικό έγκλημα

στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

Ή ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ Η ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ!!

Ο Σύλλογός μας εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια και τους συναδέλφους του 47χρονου εργάτη που έχασε τη ζωή του χθες στα ναυπηγεία στο Πέραμα.

Εκφράζουμε την θλίψη και την οργή μας για το νέο αυτό εργοδοτικό έγκλημα που είχε σαν αποτέλεσμα, εκτός από τον θάνατο του συναδέλφου, τον σοβαρό τραυματισμό ακόμη 2 εργατών. Οι τρεις εργαζόμενοι συμμετείχαν σε επισκευαστικές εργασίες που βρίσκονταν σε εξέλιξη στο πλοίο «Asterion», το οποίο είναι ανελκυσμένο σε μία από τις τρεις πλωτές δεξαμενές της Ζώνης. Οι εργαζόμενοι ήταν σε σκαλωσιά για να τοποθετήσουν το τέταρτο πτερύγιο στην προπέλα πλοίου. Για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, ένα πτερύγιο έπεσε στη σκαλωσιά και χτύπησε τους εργάτες.

Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι δεν υπήρχε κανένα μέτρο ασφάλειας, ούτε τεχνικός ασφαλείας. Την ίδια ώρα, μάλιστα που η Κυβέρνηση πανηγύριζε και οργάνωνε φιέστες, οι εργαζόμενοι πάλευαν ενάντια στην αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, για μέτρα προστασίας της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων σε Πέραμα, Σκαραμαγκά, Ελευσίνα, Σύρο.

Αναδεικνύονται για άλλη μια φορά οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που με το νομοθετικό τους πλαίσιο δεν έχει καταστεί υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που περιλαμβάνει τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Τέτοια ανάπτυξη θέλουν με την εκμετάλλευση να απογειώνεται, με αποτέλεσμα, εργαζόμενοι να μην γυρνάνε ζωντανοί στο σπίτι τους, στις οικογένειες τους.

Πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο κλάδο μας, όπου δεν έχουμε σταματήσει να μετράμε νεκρούς και σακατεμένους εργάτες.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον απεργιακό αγώνα – απάντηση των εργαζομένων στη Ζώνη, απαιτούμε την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους για εντατικοποίηση των ελέγχων για τη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Δεν θα μετράμε νεκρούς για τα κέρδη τους!

Δεν θα γίνουν οι χώροι δουλειάς κοιλάδες των Τεμπών!

Δυναμώνουμε τον αγώνα για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς!

Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι!

ΤΟ Δ.Σ.

Previous Post
Next Post