Όλοι και όλες στο μεγάλο συλλαλητήριο για τη ΔΕΘ το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη και ώρα 18.00μμ στην πλατεία της ΧΑΝΘ.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

   Δυναμώνουμε την πάλη μας, για να κερδίσουμε τη ζωή μας, καθώς η ακρίβεια στα βασικά είδη θεριεύει κα έρχονται νέες ανατιμήσεις. Παράλληλα, το φυσικό αέριο και τα τιμολόγια της ΔΕΗ έχουν πάρει φωτιά, ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουν στάσιμοι.

   Αποτέλεσμα αυτών, να μην μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα και το εισόδημά μας να φτάνει για το μισό μήνα. Αντίθετα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι αυξάνουν την κερδοφορία τους και η κυβέρνηση της ΝΔ κοροϊδεύει το λαό, δίνοντας ψίχουλα.

   Η πανδημία συνεχίζει να υφίσταται, χωρίς να παίρνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για την υγεία των εργαζομένων, ενώ τα εργατικά ατυχήματα αυξάνονται. Μόνο το τελευταίο δίμηνο δύο εργαζόμενοι σκοτώθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Συγχρόνως, η χώρα μας έχει μετατραπεί σε απέραντο Νατοϊκό στρατόπεδο με ευθύνη της τωρινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, εμπλέκοντας το λαό σε επικίνδυνα παιχνίδια, ξένα προς τα συμφέροντά του.

   Στους δήμους μας η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η έλλειψη προσωπικού ζει και βασιλεύει σε όλες τις υπηρεσίες, καθώς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δε γίνονται και οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων ή κινητικότητας αυξάνονται. Οι προσλήψεις συμβασιούχων σε θέσεις που απαιτείται μόνιμο προσωπικό είναι κοινός στόχος και οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών είναι η επιλογή της πλειοψηφίας των δημοτικών αρχών σε συνδυασμό με τη δημιουργία αναπτυξιακών οργανισμών. Η υποχρηματοδότηση των δήμων εντείνεται παρά τη μεταφορά πρόσθετων αρμοδιοτήτων σε αυτούς. Τα ατυχήματα στους δήμους αυξάνονται, συνέπεια των ελλιπών μέτρων προστασίας.

  Το φετινό συλλαλητήριο της ΔΕΘ πρέπει να αποτελέσει συνέχεια των δυναμικών κινητοποιήσεων, που αναπτύχθηκαν σε χώρους δουλειάς όπως η COSCO, η EFOOD, η ΛΑΡΚΟ, τα Λιπάσματα και Πετρέλαια Καβάλας, ο ΟΑΣΘ.  Στηρίζουμε τον αγώνα, που δίνουν οι εργαζόμενοι στη ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ κόντρα στην εργοδοσία και τους νόμους όλων των κυβερνήσεων, με στόχο την ανάκληση των απολύσεων και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με βάση τις διεκδικήσεις του σωματείου.

    Σήμερα είναι κρίσιμο να αντιληφθούμε ότι είναι κοινά τα προβλήματα και κοινοί οι ένοχοι: είναι όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) που η μία παίρνει την σκυτάλη από την άλλη ενισχύοντας το νομικό οπλοστάσιο για πάγωμα μισθών, ομαδικές απολύσεις, δουλειά χωρίς ωράριο και χτύπημα της απεργίας. Είναι όλες οι συνδικαλιστικές δυνάμεις, που καλούν τους εργαζόμενους να μείνουν αδρανείς με την προσδοκία της έλευσης σωτήρα, ενισχύοντας την κυβερνητική εναλλαγή. Είναι αυτοί που μιλάνε για ανταγωνιστικότητα, ανάπτυξη, συναίνεση ενώ εμείς κινδυνεύουμε να παγώσουμε το χειμώνα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο να διεκδικήσουμε:  

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για να σταματήσει το καθεστώς εκμετάλλευσης και ομηρίας.
  • Άμεση προκήρυξη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό.
  • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
  • Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Διεύρυνση των ειδικοτήτων που εντάσσονται στα Βαρέα. Καμία συζήτηση για την περικοπή του επιδόματος.
  • Γενική μείωση του χρόνου εργασίας, με 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
  • Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των απλήρωτων υπερωριών, των νόμων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την υπονόμευση των ΣΣΕ όπως οι νόμοι Βρούτση και Χατζηδάκη. Να σταματήσει το αίσχος των εργολαβικών και υπεργολαβικών εργαζομένων.
  • Ο νόμος Χατζηδάκη να μείνει στα χαρτιά, να καταργηθεί..
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης.
  • Απεμπλοκή της χώρας μας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Το φετινό συλλαλητήριο της ΔΕΘ μπορεί και πρέπει να είναι σημείο αναφοράς για τους αγώνες μας.

To Δ.Σ.

Previous Post
Next Post