Συλλαλητήριο 18 Μάη – Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι

     Ο υπουργός εργασίας κ. Χατζηδάκης σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, εμφανίστηκε εξαιρετικά  περήφανος για το “φιλεργατικό”, όπως το χαρακτήρισε, τερατούργημα του.

Με στόμφο μας ενημέρωσε ότι στόχος του εν λόγω νομοσχεδίου  είναι να μπει επιτέλους μία τάξη στα εργασιακά για να προστατευθούν οι εργαζόμενοι (!!)

Από δίπλα και η πλειοψηφία των ΜΜΕ σε διατεταγμένη – πάλι- υπηρεσία να προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα γίνονται για το καλό μας (!!)

     Ποια είναι όμως η αλήθεια;

    Η αλήθεια είναι ότι το νομοσχέδιο προβλέπει 10ωρη εργασία, με απλήρωτες υπερωρίες, που μπορεί να φτάσει και τις 13 ώρες- σύμφωνα με την οδηγία της ευρωπαϊκής ένωσης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας- αυτό θα γίνεται, λένε, μετά από συμφωνία του εργαζόμενου με τον εργοδότη..αν δηλαδή δε συμφωνήσει ο εργαζόμενος, ο εργοδότης θα δεχτεί την απόφαση του, κι όλα καλά..ποιον πάνε να κοροϊδέψουν;; Όλοι γνωρίζουμε καλά τι θα γίνει αν ο εργαζόμενος αρνηθεί..

    Η αλήθεια είναι ότι αυξάνει τις νόμιμες ώρες υπερωρίες από 120 150 τον χρόνο, με παράλληλη μείωση της προσαύξησης στο μισθό από 60% σε 40%, ακόμα πιο φθηνό εργατικό δυναμικό  λοιπόν για τους εργοδότες.

    Η αλήθεια είναι ότι η κυριακάτικη αργία γίνεται “είδος προς εξαφάνιση”, ο υπουργός που κόπτεται ότι με τη 10ωρη εργασία η εργαζόμενη μητέρα μπορεί να βλέπει πλέον τα παιδιά της την Παρασκευή( όπου τα παιδιά έχουν σχολείο), τη βάζει να δουλεύει την Κυριακή (που τα παιδιά είναι σπίτι).. Πλέον μία σειρά κλάδοι, όπως courier, λογιστήρια, αποθήκες, τηλεφωνικά κέντρα, συντήρηση δημοσίων κτιρίων και σχολείων.. δε θα έχουν το δικαίωμα της κυριακάτικης αργίας.

    Η αλήθεια είναι ότι στην ουσία καταργεί την επιθεώρηση εργασίας και την κάνει “ανεξάρτητη” αρχή. Πλέον το υπουργείο εργασίας δε φέρει καμία ευθύνη, για την ήδη υποστελεχωμένη και σε υπολειτουργία επιθεώρηση εργασίας.

  Η αλήθεια είναι ότι απελευθερώνει τις απολύσεις.. ακόμα και να κερδίσει ο απολυμένος εργαζόμενος στο δικαστήριο την επαναπρόσληψη του ο εργοδότης του μπορεί να τον ξεφορτωθεί δίνοντάς του μέχρι και τρία μηνιάτικα..(!!) 

    Η αλήθεια είναι ότι επεκτείνεται και νομιμοποιείται η τηλεργασία, έτσι μεγαλώνει η εντατικοποίηση της δουλειάς..και ξεχνάμε ποιος είναι ο εργάσιμος και  ποιος ο προσωπικός χρόνος..

    Η αλήθεια είναι ότι βάζει νέα εμπόδια στο δικαίωμα στην απεργία. Η απεργία πλέον μετατρέπεται σε “συμβολική” πράξη.. Ορίζεται προσωπικό ασφαλείας που θα εργάζεται ώστε να υλοποιούνται το 1/3 των παρεχόμενων υπηρεσιών στο δημόσιο τομέα και στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας..Πόσοι θα μπορούν να απεργούν δηλαδή; Ελάχιστοι. 

    Απαγορεύουν την περιφρούρηση της απεργίας, η οποία πια θα διώκεται ποινικά. Επίσης θα αποτελεί λόγο για σταμάτημα της απεργίας.

    Παίρνοντας τη σκυτάλη από τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ, που ήθελαν να συμμετέχει το 50% των μελών του σωματείου για να προκηρυχθεί απεργία, επιβάλει ηλεκτρονική ψηφοφορία με τα ίδια δεδομένα, διευκολύνει την απόλυση συνδικαλιστών που δεν σκύβουν το κεφάλι και φακελώνει σωματεία εντάσσοντας τα στο Γενικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων. Το φακέλωμα μας συνεχίζεται και με την επιβολή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών για την ανάδειξη συνδικαλιστικών οργάνων. 

    Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι αν δε ξεσηκωθούμε, ότι αντεργατικό  έχουν ήδη ψηφίσει ΌΛΕΣ οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ,  σε συνδυασμό μ’ αυτό το έκτρωμα, θα είμαστε δέσμιοι των επιλογών τους.. Επιλογές που μας θέλουν στη γωνία, χωρίς λόγο, χωρίς δυνατότητα αντίδρασης..

Previous Post
Next Post